Ohayo~~♥
Nie dość, że jestem chora to za oknem pada deszcz ;-; Całkowicie zepsuty dzień...
W dzisiejszej notce napiszę trochę o Sushi~ Chyba już wiecie co to Sushi? No to jeszcze raz przypomnę xD Sushi to Japońska potrawa złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów i jajek. Teraz mam ochotę na Sushi >///<
Tradycyjne Sushi spożywa się palcami, nie dozwolone jest zostawianie na talerzu nadgryzionego kawałka. Do Sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony Japoński chrzan wasabi. W restauracjach podaje się specjalne zestawy sushi, choć można także osobiście skomponować taki zestaw. Gotowe zestawy mają różnorodne nazwy, jednak dość często pojawiają się
takie, jak: ume („śliwka” – zestaw tani), take („bambus” – zestaw
pośredni), czy matsu („sosna”- zestaw wykwintny). Takie zestawy
zawierają kawałki sushi różnego rodzaju. Zazwyczaj kosztują one mniej,
niż zestawy dobierane przez klienta.Należy pamiętać,
iż niektóre z dodatków podawanych wraz z zestawem sushi są już zawarte w
potrawie. Przykładem może być tutaj Chrzan wasabi,który dodawany jest z
jednej strony rybnego kawałka przed owinięciem gonori lub przykryciem
ryżem. Z racji niezwykle intensywnego smaku oraz właściwości należy być
ostrożnym w czasie jego dodatkowego spożycia.
Istnieje wiele rodzajów Sushi:
- nigiri-zushi (jap. 握り寿司 )- czyli sushi formowane w dłoni – jest to najpopularniejsza obok maki-zushi postać tej potrawy. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza,
- maki-zushi (jap. 巻き寿司 )- powstają w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby (często także ogórka) na płacie wodorostu nori (jap. 海苔 ) oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zawijania używa się często bambusowej maty – w ten sposób powstaje rulon, który kroi się następnie na mniejsze kawałki, przy czym ich długość powinna być mniejsza od średnicy,
- chirashi-zushi (jap. 散らし寿司 )- czyli „Sushi porozsypywane”, to znaczy podane jako miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami sashimi. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów,
- temaki-zushi (jap. 手巻き寿司 )- jest tworzone przez spożywających: na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż oraz nori, z których każdy biesiadnik sam komponuje swoje sushi,
- oshi-zushi (jap. 押し寿司 )- sushi popularne w regionie Kansai, ma kształt prostopadłościanu, który uzyskuje się dzięki specjalnej formie nazywanej oshibako,
- inari-zushi (jap. 稲荷寿司 )- smażone tofu wypełnione ryżem; może też zawierać inne, dodatkowe składniki w zależności od regionu,
- nare-zushi (jap. 熟れ寿司 )- jego składnikiem jest sfermentowana ryba; ryba jest przedtem patroszona, wypełniana solą i wkładana na dłuższy czas do beczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz